Lépésről lépésre a jó emésztésért: kezeljük a stresszt!

  • 2021. 04. 18.
  • News

A bennünket érő stressz sok más terület mellett bizony rányomhatja bélyegét az emésztésünk állapotára is, ami igen kényelmetlenné teheti a mindennapokat.

 

Mi történik a bélben, ha feszültek vagyunk?

Az agyunk az idegeinken keresztül folyamatosan kölcsönhatásban van az emésztőrendszerünkkel. A bélrendszerben pedig az idegfeszültség rendellenes izomösszehúzódásokat, görcsöket okozhat: ha ezek az egész belünkre kiterjednek, az étel túl gyorsan „megy át a rendszeren”, vagyis hasmenésünk lesz, ha azonban csak egy területet érintenek a görcsök, jó eséllyel a székrekedéssel kell majd megküzdenünk.

 

Stressz és evés

A stresszes állapottal ugyanakkor gyakran az étkezési szokásaink is megváltoznak, ami szintén bélproblémákhoz vezethet. A „stresszevők” például feszült helyzetben valamilyen étellel próbálják nyugtatni háborgó lelküket, de sokan vagyunk vele úgy, hogy ilyenkor képtelenek vagyunk akár egy falatot is lenyomni a torkunkon. Vannak köztünk olyanok is, akik a közelgő határidőre készülve az íróasztalánál eszik meg, amit késő este még épp kihoz a futár és ráadás édességgel, rengeteg kólával vagy kávéval próbálják életben tartani a koncentrációjukat. Az eredményt jól ismerjük.

 

Próbáljunk lazítani!

Ha úgy érezzük, emésztési gondjaink összefüggésben állnak a ránk nehezedő nyomással, a tüneti kezelésen túl mindenképp próbáljuk meg a stresszt a lehető legtöbb területen csökkenteni, miközben persze a helyes táplálkozásra is tudatosan odafigyelünk.

A feszültség levezetésére számos jól működő módszer létezik, csak ki kell választanunk azt, ami nekünk is működik: egy egyszerű sétától és a rendszeres sporttól kezdve a mindfulness-szen át a jógáig és a légzőgyakorlatig, sokféleképpen túltehetjük magunkat ezeken a szituációkon.

A lényeg, hogy foglalkozzunk a problémával, és ha szükségesnek érezzük, forduljunk akár pszichológus szakemberhez, aki hatékony segítséget nyújthat a stresszkezelésben. Tartós, nem múló bélgondok esetén pedig konzultáljunk az orvosunkkal is, hogy kizárhassuk az egyéb, hasonló emésztési zavarokat okozó, de nem stressz okozta rendellenességeket.

 

Forrás: https://www.self.com/story/stress-diarrhea-and-constipation